Лечение на диабета

 • Начало
 • За диабета
 • Лечение на диабета

caseПостигането на желаните цели - нормализиране на кръвната захар и предпазване от развитието на усложненията на диабета - може да стане, ако:

 • спазвате правилен хранителен режим
 • извършвате редовно физическа активност
 • провеждате лечение с инсулин и извършвате чест самоконтрол.
Хранителен режим

Хранителният режим на хората с диабет не се различава от препоръките за здравословно хранене на здравия човек. Приемът на въглехидрати трябва да бъде сравнително равномерно разпределен в основните хранения и междинните закуски и да не се различава по количество в различните дни. Тъй като инжектираният инсулин действа през цялото денонощие, необходимо е храната да бъде разпределена на 3 основни хранения и 3 закуски, в които е задължително да има въглехидрати. Ако бързодействащият инсулин, който си инжектирате, е инсулинов аналог, тогава не се налагат междинни закуски.

Въглехидратите (захарите) са основната хранителна съставка, от която организмът набавя енергия. Затова те трябва да се приемат в необходимото количество, което Вашият лекуващ екип ще Ви определи. Захарите се делят на "бързи", т.е. които повишават бързо кръвната захар и "бавни", които по-бавно я повишават. "Бързи" захари има в индустриалната захар, подсладените със захар напитки, бонбони, конфитюри, плодови сокове. Те са подходящи за овладяване на ниската кръвна захар (хипогликемия), но може да ги консумирате и при едно нормално хранене като държите сметка за количеството им.

За предпочитане е в ежедневието си да консумирате "бавни" въглехидрати, които се съдържат в тестените произведения - хляб, макарони, юфка и др., в картофите, ориза и варивата - фасул, грах, леща, в плодовете. Тези храни са полезни, защото от една страна бавно повишават кръвната захар, а от друга съдържат фибри, които имат благоприятен ефект върху мазнините в кръвта. Полезно е да ядете зеленчуци, в количества, без да се ограничавате. Те практически не повлияват кръвната захар. Вашият лекуващ екип ще определи какво количество въглехидрати е необходимо да приемате ежедневно и как да ги разпределите в основните хранения и закуските.

Разбира се, освен това трябва да ограничите приема на мазнини, особено животински, защото те предразполагат към увреждане на съдовете.

Ето в резюме най-важните препоръки:

 • разделете храната на 3 основни хранения и 3 закуски (ако си инжектирате бързодействащ човешки инсулин)
 • приемайте препоръчаното Ви количество въглехидрати
 • не пропускайте и не закъснявайте с храненето
 • консумирайте зеленчуци
 • намалете консумацията на мазнини, захар и алкохол
 • спрете тютюнопушенето
Физическа активност

Редовното упражняване на физическа активност подобрява чувствителността на тялото към инсулина и намалява кръвната захар. Всякаква физическа активност е полезна за здравето на диабетика - разходка на чист въздух, работа в градината, почистване на къщата, екскурзия в планината, спортуване. Ако упражнявате някакъв спорт, може да продължите да го практикувате, ако диабетът Ви е добре контролиран и вземете мерки, за да се предпазите от ниска кръвна захар (хипогликемия). При упражняване на извънредна физическа активност, консумирайте 10-15 грама въглехидрати на всеки час. Вашият лекуващ екип може да Ви даде по-подробна информация какво количество въглехидрати да приемете за съответната физическа активност. Не забравяйте, че е опасно да упражнявате физическа активност, ако имате ацетон в урината. Затова винаги преди да започнете, проверете кръвната си захар и урината за ацетон.

Лечение с инсулин

Инсулинът трябва да се инжектира. Той не може да се приема през устата, тъй като се разгражда в стомаха. Инсулинът понижава кръвната захар. Вие трябва да се научите как да инжектирате инсулина и как да регулирате инсулиновата доза според измерените нива на кръвната захар. По този начин ще се предпазите от много високите стойности на кръвната захар (хипергликемия), както и от много ниските стойности на кръвната захар (хипогликемия).

Съществуват различни видове инсулини - бързодействащи, интермедиерни (с по-голяма продължителност на действие) и инсулинови смеси. Вашият лекар ще подбере вида на инсулина и схемата на инжектиране, която би била най-подходящата за Вас.

Инсулиновите инжекции помагат на кръвната захар да влезе в клетките на тялото.

За инжектиране освен обичайните спринцовки и игли, са създадени приспособления за инжектиране на инсулин - т. нар. инсулинови писалки, с които инсулинът се инжектира бързо и удобно.

Панкреасът на здравия човек постоянно отделя малко количество инсулин, т.нар. базален инсулин. При прием на храна той отделя по-голямо количество инсулин, което се оползотворява за изгаряне на приетите въглехидрати.

Схемата на инжектиране на бързодействащ инсулин преди основните хранения и на интермедиерен инсулин преди лягане най-добре наподобява секрецията на инсулин от панкреаса на здравия човек.

Някои хора не могат или не искат да инжектират инсулин на обяд. За тях подходяща е схемата: инжектиране на бърз и интермедиерен инсулин сутрин, бърз инсулин преди вечеря и интермедиерен преди лягане. Ако се налага може допълнително да се прибави бърз инсулин на обяд. Друга възможност е двукратното приложение (преди закуска и преди вечеря) на предварително смесен инсулин.

Тези схеми, съчетани с чест самоконтрол, са доказали ефективността си за постигане на стойности на кръвна захар близки до нормалните, с което могат да бъдат предотвратени или отложени усложненията от диабета.

С използване на режим на двукратни инсулинови апликации на интермедиерен инсулин или на предварително приготвени инсулинови смеси рядко могат да се постигнат желаните добри резултати при хора с тип 1 захарен диабет. Вашият лекар ще определи режима на инжектиране на инсулина.

Изследвания на кръвна захар и захар в урината

Кръвната захар постоянно се променя според количеството и вида на приеманата храна, физическата активност и инжектирания инсулин. За да получите информация за промените в нивата на кръвната захар е необходимо редовно да я изследвате с глюкометър или с тест-лентички и да записвате резултатите в дневника за самоконтрол. Това ще помогне на Вас и на Вашия лекар да правите необходимите промени в инсулиновата дозировка. Колкото по-често изследвате кръвната захар, толкова по-лесно ще бъде да се поддържат нивата й в препоръчаните граници. Вашият лекар ще определи колко често и по кое време трябва да изследвате кръвната захар.

Изследването на захарта в урината е индиректен и неточен метод за определяне контрола на диабета. Той може да се комбинира с изследването на кръвната захар.

Изследването на кръвната захар и на захарта в урината дават информация за моментното състояние на диабета. Съществува един показател, наречен гликиран хемоглобин (НbА1с), който дава информация за контрола на диабета в последните 2-3 месеца. Той се изследва след взимане на кръвна проба. Добре е да се информирате за стойността му на всеки три месеца. Стойности на НbА1с под 7% са показателни за добър контрол на диабета и отлагане на диабетните усложнения.

Изследване за ацетон в урината

Появата на ацетон в урината при висока кръвна захар е сигнал, че в организма Ви няма достатъчно количество инсулин. Ацетонът се появява от разграждането на мазнините и ако не се вземат своевременно мерки състоянието може да прогресира до "кетоацидоза". Най-често ацетон се появява в началото на тип 1 диабет, преди да бъде започнато лечението с инсулин, както и в хода на заболяването най-често при настинки, инфекции, силен стрес, бременност. Затова при най-малкото съмнение за неразположение, или при кръвна захар над 13 ммол/л, проверявайте урината за ацетон и следвайте указанията, които са Ви дадени от Вашия лекар.

                                                                                       Image NZOK

Партньори

Abbot
Conva Tec
Medtronic

ПРЕДЛАГАНИ УСЛУГИ ОТ МЦ "ДИАБЕТ"

ЗА ЦЕНТЪРА

МЦ ДИАБЕТ е първият медицински център, изцяло отдаден на всичко свързано с диабета. Нашата цел е да предложим информация, прегледи и профилактика на пациентите. Предлагаме пълен набор услуги като изследване на гликиран хемоглобин, преглед на щитовидна жлеза, ЕКГ, преглед състоянието на долни крайници (диабетно стъпало).


Лекар специалист може да изготви индивидуален хранителен режим съобразен изцяло с Вашето състояние.

ВРЪЗКА С НАС

гр. София, ул. Г. Софийски 14-20, вх.Б, ет.1,
Телефон: 0887 360 808; 0886 208 082
Имейл адрес: office@diabet-doctor.bg


Работно време:
Понеделник - Петък 8:00 - 18:00 ч


За да стигнете до нас, използвате следните транспортни връзки:
Тролейбуси: № 2, 8, 9
Автобус: № 72
Маршрутни линии: 22, 27