Диабетно стъпало

  • Начало
  • Услуги
  • Преглед състоянието на долни крайници (диабетно стъпало)
Преглед състоянието на долни крайници (диабетно стъпало)

caseОколо 10% от хората, страдащи от диабет, развиват диабетно стъпало в даден момент. Този проблем може да засегне пациенти както с диабет тип 1, така и с тип 2.
Диабетът влияе на хроничните рани по краката по няколко различни начина и затова е важно хората с диабет да разберат потенциално сериозните последствия от не лекуването на диабетното стъпало.

Какво е диабетно стъпало

Раните по краката могат да се развият при всеки, като могат да започнат от малко петно напукана кожа на подбедрицата или стъпалата.
Когато нивата на кръвна захар са високи или често променливи, кожата, която нормално би зараснала бързо, не може да се възстанови както трябва, заради увреждането на нервите.

Защо хората с диабет са предразположени към образуване на рани

Хората с диабет могат да има ограничено функциониране на нервите в резултат на периферна диабетна невропатия.

Това означава, че нервите, които обикновено пренасят усещането за болка от краката до мозъка също не функционират добре и е възможно да нараните крака си без дори да усетите. Убождане, носене на тесни обувки, порязване, мазоли и дори обикновени драскотини могат да се развият в диабетно стъпало.

Стеснените артерии също възпрепятстват доброто кръвоснабдяване на крайниците при пациентите с диабет и това ограничава възможностите за лечение.

Колко сериозни са раните на краката?

За съжаление, при много хора с диабет крайният резултат от една язва на крака е ампутация. По-леките форми на диабетно стъпало се лекуват продължително и причиняват голямо неудобство.

Как може да се избегне диабетното стъпало?

Избягването на диабетното стъпало е въпрос на добра грижа за краката.

Пациентите с диабет трябва да проверяват състоянието на краката си при лекар или специалист по здравни грижи поне веднъж годишно.

Image NZOK

Партньори

Abbot
Conva Tec
Medtronic

ПРЕДЛАГАНИ УСЛУГИ ОТ МЦ "ДИАБЕТ"

ЗА ЦЕНТЪРА

МЦ ДИАБЕТ е първият медицински център, изцяло отдаден на всичко свързано с диабета. Нашата цел е да предложим информация, прегледи и профилактика на пациентите. Предлагаме пълен набор услуги като изследване на гликиран хемоглобин, преглед на щитовидна жлеза, ЕКГ, преглед състоянието на долни крайници (диабетно стъпало).


Лекар специалист може да изготви индивидуален хранителен режим съобразен изцяло с Вашето състояние.

ВРЪЗКА С НАС

гр. София, ул. Г. Софийски 14-20, вх.Б, ет.1,
Телефон: 0887 360 808; 0886 208 082
Имейл адрес: office@diabet-doctor.bg


Работно време:
Понеделник - Петък 8:00 - 18:00 ч


За да стигнете до нас, използвате следните транспортни връзки:
Тролейбуси: № 2, 8, 9
Автобус: № 72
Маршрутни линии: 22, 27