Преглед от Кардиолог

  • Начало
  • Услуги
  • Преглед от Кардиолог

caseПри диабетици атеросклерозата протича със сериозна скорост! Това е така заради високата кръвна захар, заради нарушенията в липидния статус, заради голямото количество свободни радикали които окисляват LDL и увреждат съдовата стена.

Ангиопатията представлява увреждане на съдовете. В случая тази увреда е резултат и усложнение на захарния диабет. Увредата на съдовете води до страдание на всички органи и системи, защото по този начин се нарушава тяхното кръвообращение и те не получават нужните кислород и хранителни вещества. Увредата на съдовете е основната причина за съдови инциденти – остър инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Установено е, че диабетиците са в пъти по-застрашени от съдови инциденти в сравнение с останалите хора в популацията. Защо?

Кои са основните причини за увреда на съдовете при болни от захарен диабет?

1. Високите нива на кръвна захар (хронична хипергликемия). Непрекъснато високите нива на кръвна захар са една от причините за увредата на съдовете в организма. Трябва да се има предвид, че при много хора диагнозата се поставя късно и те години наред живеят в едно преддиабетно състояние, което не създава сериозни оплаквания, но стойностите на серумната глюкоза са високи и това започва да оказва негативното си влияние върху органите и системите още преди установяването на заболяването. Хипергликемията също така е причина за нарушеното кислородно хранене на периферните тъкани.

2. Свръхпродукция на свободни радикали. Свободните радикали се получават в резултат на окислението на глюкозата в митохондриите на клетките. В условия на повишена серумна глюкоза, този процес на окисление протича с пълна сила и в резултат на това се получават много продукти на обмяната. Част от тях са свободните радикали, които увреждат съдовете и тъканите. Те се свързват с белтъци, въглехидрати, мазнини, нуклеинови киселини и тези продукти имат негативен ефект върху организма.

3. Активиране на ензима протеин киназа. Високата кръвна захар води до активиране на протеин киназа С, който е ензим, съдържащ се в почти всички клетки. Неговата активация води до нарушаване на кръвообращението, нарушено хранене, недостатъчен достъп на кислород до тъканите, запушване на някои съдове, промени в пропускливостта на стените на съдовете.

4. Полиолов (сорбитолов) път на метаболизъм на глюкозата. Нормално при здраво хора глюкозата се метаболизира и използва от клетките с помощта на инсулин. В условията на инсулинов недостиг, глюкозата започва да се метаболизира по друг път – сорбитолов или полиолов. При здрави хора 1% от глюкозата се метаболизира по този начин, а при диабетици – около 10-12%. При тази реакция се използват големи количества вещества, които са нужни за продукцията на детоксикиращи системи. Затова при диабетици тези детоксикиращи системи не може да се образуват, тъй като важни вещества за реакцията са ангажирани с метаболизма на глюкозата по инсулинонезависимия път. В резултат на това има недостиг на детокс-системи и те не могат да обезвредят свободните радикали, които при диабет се образуват в огромни количества. Това сериозно уврежда лигавицата на съдовете и благоприятства атеросклерозата.

5. Гликиране на липопротеините (LDL). Гликирането на липопротеините води до тяхното по-лесно отлагане в стените на съдовете, което сериозно ускорява образуването и нарастването на атеросклеротичните плаки.

Всички тези процеси водят до един резултат – ускоряване на атеросклерозата, образуване на по-големи плаки, увреда на съдовата стена (ендотелна дисфункция), условия за запушване на съдовете. Тези негативни последствия водят до висок риск от съдови инциденти – инфаркти и инсулти.
 

Image NZOK

Партньори

Abbot
Conva Tec
Medtronic

ПРЕДЛАГАНИ УСЛУГИ ОТ МЦ "ДИАБЕТ"

ЗА ЦЕНТЪРА

МЦ ДИАБЕТ е първият медицински център, изцяло отдаден на всичко свързано с диабета. Нашата цел е да предложим информация, прегледи и профилактика на пациентите. Предлагаме пълен набор услуги като изследване на гликиран хемоглобин, преглед на щитовидна жлеза, ЕКГ, преглед състоянието на долни крайници (диабетно стъпало).


Лекар специалист може да изготви индивидуален хранителен режим съобразен изцяло с Вашето състояние.

ВРЪЗКА С НАС

гр. София, ул. Г. Софийски 14-20, вх.Б, ет.1,
Телефон: 0887 360 808; 0886 208 082
Имейл адрес: office@diabet-doctor.bg


Работно време:
Понеделник - Петък 8:00 - 18:00 ч


За да стигнете до нас, използвате следните транспортни връзки:
Тролейбуси: № 2, 8, 9
Автобус: № 72
Маршрутни линии: 22, 27